Vijf leerlingen van het Bindelmeer College presenteren een eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum. Zij doen mee aan de Teekenschool Take Over die dit jaar aansluit bij de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum.

Kunstenaars David Bade en Tirzo Martha uit Curaçao werken met het publiek aan tien beelden over de tien historische personen uit deze tentoonstelling, onder de titel Look at me Now. De jongeren hebben hier een elfde beeld aan toegevoegd dat het middelpunt vormt van hun tentoonstelling die zij de titel Zwart Goud hebben gegeven. Met deze tentoonstelling reflecteren de leerlingen vanuit hun eigen perspectief op de impact van ons gedeelde slavernijverleden op het heden.

Zij zijn geraakt door wereldwijde gebeurtenissen die één ding gemeen hebben; onderdrukking die een aanval doet op hun huid, haar en identiteit. Hoe zal het verleden hun toekomst vormgeven? Deze generatie is op zoek naar gelijkheid en erkenning van het verleden. Zie jij enkel zwart of zie jij ook hun innerlijke goud?

De tentoonstelling Zwart Goud is sinds 30 juni geopend, de dag voor Keti Koti, en is vrij toegankelijk tot en met 31 december 2021 in de Teekenschool van het Rijksmuseum.

Klik hier om het videoverslag van Zwart Goud bij AT5 te bekijken.